Lente

Het voorjaar

 

 

2011 Vroeg dit jaar. Het dikke sneeuwpakket was een uitstekende bescherming en de tuin ligt weliswaar in een dal, we zijn er met vorst goed vanaf gekomen. Begin februari waren op warme plekjes tegen de huismuur het leuke klavertje uit Chili met gele bloempjes. Ooit niet winterhard, alleen in pot en nu op veel plekken in de tuin, vergezeld van speenkruid, ook zo’n dapper ding. De eerste bloem op 17 februari.

In maart zijn er meestal droge dagen, vaak met een schrale oostenwind, maar ook droog oud loof dat dan makkelijk met de hand weggehaald kan worden. Dat kost enige middagen. De tuin is inmiddels zo’n 40 jaar oud en veel bomen en struiken 10 jaar meer.

 

 

Het evenwicht is zo goed dat op veel plekken niks te doen valt, daar regelt de natuur alles. Varens, Pulmonaria, Epimedium, veel soorten Geranium, gele en paarse dovenetel, plekken met Hedera, Darmera op vochtige plekken, grassoorten, er zijn weinig plekken waar niks groeit. Daartussen Veratrum, Aralia californica, klimmende monnikskap en die wat meer bijzondere planten die het alleen maar doen als er evenwicht is, de juiste plant op de juiste plaats.

 

 

Maart,april en mei is het voorjaar en later bloeien dan de heesters en bomen. De blauwe regen uitbundig, de meidoorn, de vlier, de Cornus kousa, altijd een trekpleister voor bijen, hommels en tuinman/vrouw. Hoe verder het seizoen in, des te minder werk. Alle voorjaarsbollen zijn alweer weg, ook het speenkruid, de grote vaste planten nemen de zaak over, het werk beperkt zich dan tot het schoonhouden van de paden en genieten

 

 

 

 

 

Zomer
Herfst
Winter


Beginpagina

Petershof-Weustenrade